lauantai 23. helmikuuta 2013

Kokeilussa: Olof Viktorin leipä (paistopäivä)

1. päivänä omenajuuri
4. päivänä esitaikina
5. päivänä varsinainen taikina

6. päivä eli paistopäivä
 
1. Kuumenna kuudentena päivänä uuni 250 asteeseen, laita leivinpelti myös kuumenemaan, tai jos sinulla on paistokivi, käytä sitä.
2. Tee leipiin viillot terävällä veitsellä ja laita ne uuniin leivinpaperin päälle paistumaan.
3. Paista leivät kaksi kerrallaan. Suihkuta uuniin suihkepullolla vettä heti, kun olet laittanut leivät uuniin.
4. Vähennä lämpö 200 asteeseen reilun 5 minuutin kuluttua. Avaa uuninluukku noin 15 minuutin jälkeen ja päästä kosteus pois.
5. Toista tuuletus vielä pari kertaa paistamisen aikana. Leivät ovat valmiita 50 minuutin paiston jälkeen.
6. Ota leivät uunista ja suihkuta niille hieman vettä, näin pinta halkeilee kauniisti. 

Kohonneet leivät menossa uuniin (huomasin tehdessäni että viillot kannattaisi tehdä vasta sitten kun leivät on nostettu pellille. Helpottaa nostamista - eikä leipuri tunne oloaan yhtä tyhmäksi -.- )

Uunissa

En löytänyt valmiiden leipien kuvaa (huoh), mutta uunissa olevista leivistä jo aika hyvin näkee millaisia ovat valmiina.Uunin tuulettaminen kesken paiston tuntuu hiukan hömöltä ja työläältä, mutta valmiiden leipien uskomattoman rapea ja herkullinen kuori korvaa vaivan mennen tullen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti