lauantai 23. helmikuuta 2013

Kokeilussa: Olof Viktorin leipä (varsinainen taikina)

1. päivänä omenajuuri
4. päivänä esitaikina

5. päivä 

1. Viidentenä päivänä juuri on valmis. Ota siitä tarvitsemasi osa varsinaiseen leipätaikinaan ja nosta loput jääkaappiin. Omenajuurta tulee noin puoli kiloa. Käytä loput juuresta parin viikon kuluessa.

(Minulle kävi syksyllä niin että päästin juuren pilaantumaan kun en jaksanut alkaa leipoa / hoitaa sitä. Onneksi juurenkin voi aina aloittaa alusta. Seuraavaksi ajatelin kokeilla, voiko juurta pakastaa / kuivata tai säilyttää muuten, jos ei ehdi / jaksa siitä heti leipoa. Samoin ajattelin selvittää miten juurta voisi "jatkaa" niin ettei aina edellisen juuren loppuessa tarvitsisi aloittaa alusta. Näistä lisää sitten kun osaan antaa vastauksia ;))

Viidentenä päivänä aloitetaan varsinainen taikina:
- 15 g hiivaa
- 5 dl vettä
- vajaa 1 kg vehnäjauhoja
- 350 g omenajuurta
- 10-20 g merisuolaa maun mukaan (alkuperäisen ohjeen suolamäärä on 20 g, mutta leipä on silloin tuntuvasti suolainen)

2. Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen, kaada se vehnäjauhojen, omenajuuren ja esitaikinan joukkoon. Älä laita liikaa jauhoja heti alussa, vaan tarkkaile taikinan koostumusta. Se ei saa olla liian kova, mutta sen pitäisi olla kiinteän kimmoisaa.
 3. Vaivaa koneella 13 minuuttia, lisää suola, nosta koneen nopeutta ja jatka vaivaamista seitsemän minuuttia.
 4. Laita taikina lepäämään 60-90 minuutiksi, kannellinen muovilaatikko on siihen sopiva.(Minä kohotin kylmässä uunissa, siellä ei vedä ;))
 5. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä neljä leipää. Älä painele leipiä liikaa, jottei rakenne kärsi.
 6. Anna leipien kohota jääkaapissa yön yli ainakin 14–16 tuntia. 

Kohonnut esitaikina

Varsinainen taikina (omenajuuri ja esitaikina on siis lisätty tähän)

Minulla oli hiukan turhan pieni kulho ja taikina kohosi yli. *hups*

Leivät kohoamassa jääkaapissa (leipiä tulee yhteensä neljä, tässä niistä kaksi)

 6. päivänä paistopäivä
 Ohje hesarin nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti