torstai 13. joulukuuta 2012

Tontun tossu

Valmistelimme tänään koulussa opettajien pikkujouluja, joissa olemme luokkamme kanssa tarjoilemassa. En erityisemmin odota kyseisiä hippaloita, varsinkin kun jo viime vuonna kävimme ne läpi, mutta siis. Hippaloiden valmistelut. Meikäläinen oli suunnittelemassa servettimallia kattaukseen ja käydessämme vaihtoehtoja läpi, törmäsimme taittomalliin, jota harkitsimmekin juhliin, mutta se ei ollut loopujen lopuksi tarpeeksi korkea ja näyttävä. Loppujen lopuksi valitsimme malliksi erään tyylikkään ja näyttävän ja korkeahkon, mutta hieman tylsän ehkä.

Taittelumalli, jonka löysimme on nimeltään Tontun tossu, tai jotain sinne päin. Nimestä on monta variaatiota. Tossu näyttää enemmän joulukoristeelta kuin servetiltä, jos minulta kysytään, mutta se olisi silti ollut hauskan näköistä saada pitkät pöydät täyteen tonttujen tossuja ja lisäksi vielä kauteen sopivaa.


Minulle tuli ainakin heti sellainen olo, kun toin tuon kotiini, että taisin juuri keksiä uuden yule -koristeen. Ne ovat liian söpöjä! Minulta taitaa löytyä joitain vanhoja servettejä joista voisi ehkä hankkiutua eroon, jos ne ovat sopivan näköisiä. Toistaiseksi olen tehnyt yhden tossun vihreästä servetistä.

Ja koska tunnen oloni viiteliääksi, otin tehdessäni kuvia ja pistän teko-ohjeet tähän:

Eli siis, tarvittavat tarvikkeet.


Servetti. Mitään muuta ei tarvita. Malli vie aika paljon koossa, joten kovin isoja näistä ei tule ja varsinkin tämä kappale on pienempi kuin koulussa tekemäni, sillä se on ruokakaupasta ostettu ihan perusservetti. Ravintolapuolella servetit ovat hieman suurempia.


Eli ensimmäiseksi servetti avataan kokonaan auki.





Jonka jälkeen se taitetaan puoliksi poispäin itsestä.




Servetti taitetaan jälleen kerran puoliksi, tällä kertaa itseen päin. 



Taitetaan taas itseen päin. Minulle tulee näistä vaiheista (myös seuraavista) mieleen paperilennokkien teko joskus kakarana.









Taitellaan taas. Ja nyt näyttää vielä enemmän paperilennokilta.


Sitten taitetaan "lennokki" puoliksi, siten että taitokset jäävät sisäpuolelle ja aukinainen sivu on itseen päin.



Sitten taitetaan toinen "siivistä" pystyyn tossun varreksi.


Taitetaan jäljelle jäänyt siipi hieman pienemmäksi...





...ja käännetään se kantapääksi ja työnnetään se tossun kärjen sisään.




Nyt tossun pitäisi näyttää tältä.Varren voi jättää tuolla lailla pitkäksi tai siitä voi taitella servetin kulmia varovasti alas, jolloin saadaan aikaiseksi vähän erilaisempi ilme, kuten koulussa tekemälläni tossulla.





Kuvasta ei kokoero näy kovin hyvin, mutta vihreä tossu tosiaan on hieman valkoista pienempi. Materiaali oli  myös hieman erilaista, koulun servetti on jonkin näköistä kankaan tyyppistä materiaalia, jolla tossuja on mielestäni parempi tehdä kuin ihan perus paperiservetistä. Ja kuvittelisin, että kestävämpää on myös.

2 kommenttia:

  1. kiitos hyvästä ohjeesta, olen joskus aikaisemmin osannut taitella tämän mutta taito oli päässyt unohtumaan (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että postauksesta oli apua. Meinasin laittaa muitakin taitoksia tänne, mutta ei ole vielä tullut mitään häppeningiä johon olisi niitä kaivattu :)

      Poista